Home » 12 stappen

12 stappen naar herstel!

Het uitgangspunt is helder: volledige onthouding bij een middelenverslaving of terug naar normaal gedrag bij een gedragsverslaving. Het doel is blijvend herstel zodat je weer een positief en evenwichtig leven kunt leiden. Belangrijk daarbij zijn: 1. voorkomen van een terugval, 2. doorvoeren van noodzakelijke veranderingen, 3. herstel van je eigenwaarde en 4. herstel van relatie(s), werk en/of studie. Dit alles betekent dat we ons in de behandeling niet alleen op verslaving richten. We helpen je ook met uitdagingen op het gebied van werk en relaties. Zo kun jij je leven met frisse moed opnieuw vormgeven – zowel thuis als op je werk. Ook aandacht voor familie en naasten Verslavingsproblematiek leidt dikwijls tot een verstoorde relatie met het thuisfront en vrienden. 

Wanneer bent u verslaafd? Veel mensen houden wel van een drankje of gebruiken zelfs wel eens drugs. Anderen brengen veel tijd door achter een computer of houden ervan om een gokje te wagen. Een leuke hobby kan jouw leven verrijken. Voor sommige mensen ligt bij dit soort activiteiten echter het gevaar van een verslaving op de loer. De meest voorkomende verslavingen in Nederland zijn alcoholverslaving en drugsverslaving; daarnaast komen ook gokverslaving en computerverslaving veel voor. Wanneer hebben we het over een normale activiteit en wanneer is er sprake van een verslaving? Waar ligt de scheidslijn tussen een gezonde interesse en de situatie simpelweg niet meer in de hand hebben?

De Blauwe Vlinder geeft je graag antwoord op de meest gestelde vragen omtrent verslavingen.

Indicaties van een verslaving.
Over het algemeen kunnen we stellen dat obsessief of dwangmatig gedrag rondom jouw interesse een aanwijzing kunnen zijn voor een verslaving. Ook verminderde aandacht voor werk, school of sociale activiteiten kan een indicatie zijn van een verslaving. Veel verslaafden ontkennen hardnekkig dat ze verslaafd zijn: dit kan de diagnose bemoeilijken.

De 12 stappen zijn er niet zomaar, ze leren je om volledig en eerlijk naar jezelf te kijken hoe je karakter is en waar de foutjes zitten. Alleen op die manier zul je leren te herkennen hoe jij gedrag gekoppeld is aan de verslaving .
stap 1 Erkennen dat je een probleem hebt en de gevolgen hiervan.
stap 2 Toegeven dat je echt hulp nodig hebt .
stap 3 Het aanvaarden van die hulp een hogere macht groter dan wij zelf en die krachtiger is en hoe jij dit invult is aan jou . Wij zijn er niet om jouw een geloof op te leggen, dit kan ook zijn op spiritueel gebied het is wat voor jouw werkt.
stap 4 De balans opmaken je leven tot nu toe.
stap 5. Bespreek de dingen die nodig zijn met een sponsor en/of vertrouwenspersoon sommige dingen kunnen zeer zwaar zijn
stap 6 Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen
stap 7 Uiten dat je aan die tekortkomingen en aan je gedrag wilt werken.
stap 8 Bekijken wie je schade aangedaan hebt door je verslaving en je gedrag.
stap 9 Het goedmaken met deze mensen waar dat mogelijk is zonder dat het nog meer schade berokkend .
stap 10 Door dagelijks naar je zelf te kijken hou je een vinger an de pols en blijf je scherp.
stap 11 Door gebed en of meditatie creëer je rust en stilte balans in je leven
stap 12 Als je al deze stappen hebt toegepast en een tijd hebt gedaan als dit geïntegreerd is dan ben je ook in staat anderen te helpen
Dit zijn de 12 stappen op weg naar herstel.

Het werkt als je eraan werkt.